Η Νάξος

Νάξος

H Nάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και ήταν το κέντρο του Κυκλαδικού πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των αρχαϊκών χρόνων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα της Νάξου με πληθυσμό κατά προσέγγιση 8.000 κατοίκους. Η Νάξος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, λόγω των μεγάλων αμμώδων παραλιών και των κρυστάλλινων γαλαζοπράσινων νερών της. Η άριστη υποδομή του νησιού με την εύκολη πρόσβαση από θάλασσα ή αέρα, δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδυάζοντας τις καταπληκτικές παραλίες μαζί με τα γραφικά ορεινά χωριά, συντελώντας έτσι σε έναν μοναδικό προορισμό.

http://Naxos%20Town

Χώρα Νάξου

Η Χώρα της Νάξου έχει όλα τα τυπικά χαρακτηρηστικά των Κυκλαδίτικων οικισμών, με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, τα μικρα λευκά σπιτάκια με τις πανέμορφες αυλές και σφύζει από ζωή με τα αμέτρητα καφέ, μπαρ και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα και τα καταστήματα όλων των ειδών.

Όταν το πλοίο φτάνει στο κοσμοπολίτικο νησί της Νάξου και το λιμάνι της, γίνεται αμέσως ορατή η πασίγνωστη “Πορτάρα”, το Βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου και τα πολλά ιδιωτικά ιστιοπλοικά και γιωτ στο λιμάνι. Αμέσως γίνεται αντιληπτό πως η Νάξος είναι πραγματικά ένα ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων, ευλογημένο από τη φύση και με μακρά ιστορία, σαγηνεύοντας τον επισκέπτη της σε ένα ταξίδι φυσικής ομορφιάς με νησιωτική αισθητική και παραδοσιακή κουλτούρα.

http://Naxos%20Town

Παλαιά Χώρα Νάξου

Λευκά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, παλιά πέτρινα αρχοντικά, στενά δρομάκια και καμάρες είναι τα χαρακτηριστικά του οικισμού που απλώνεται γύρω και μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο του Σανούδου. Η μεσαιωνική πόλη περιελάμβανε το τείχος, του οποίου τμήμα ήταν οι εξωτερικοί τοίχοι των περιφερειακών σπιτιών, το παλάτι του Δούκα, τα αρχοντικά των ευγενών γύρω από το παλάτι και δώδεκα πύργους. Ο οικισμός Μπούργος στην Παλαιά Χώρα: Ο Μπούργος (από το ιταλικό borgo, που δηλώνει οχυρωμένο οικισμό), ήταν ο «αστικός» συνοικισμός της Νάξου. Όταν μετά την κατάκτηση της Νάξου από τους Λατίνους και την ίδρυση της ηγεμονίας τους, πρωτεύουσα του νησιού έγινε η Χώρα, το Κάτω ή Μέσα Κάστρο διαμορφώθηκε ως κατοικία του ηγεμόνα. Βόρεια και βορειοδυτικά του Κάστρου διαμορφώθηκε ένας οικισμός που κατοικείτο από «αστούς», Λατίνους και Έλληνες, δηλαδή από κατοίκους των οποίων η μοναδική απασχόληση δεν ήταν η καλλιέργεια της Γης.

Πως θα έρθετε στη Νάξο

Με πλοίο:
Υπάρχουν πολλά δρομολόγια για την Νάξο από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και από τα γειτονικά νησιά. Το ταξίδι με ταχύπλοο από τον Πειραιά διαρκεί 3.5 ώρες και με συμβατικό καράβι 5.5 ώρες.

Με αεροπλάνο:
Η Νάξος συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα. Η διάρκεια ταξιδίου είναι μόλις 30 λεπτά. Εναλλακτικά στη Νάξο μπορεί να έρθει κανείς με πτήση στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη και από εκεί με συμβατικό πλοίο ή ταχύπλοο στη Νάξο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

 
ESPA